Geocaching – Kincskeresés a Kevélyen

Loading Események
 • Ez az esemény elmúlt.

Geocaching – Kincskeresés a Kevélyen

FRISS: időjárási szempontok miatt új időpontban!

KEVÉLY – GEOCACHING

Rajt/cél: Holló-völgyi íjászpálya

A játék helye: Budakalász belterülete és a hegyvidék (Kevély)

Gyertek a Holló-völgybe, az íjászpályára és legyetek részesei a környék legnagyobb csapatjátékának, a „Kevély Geocaching”-nek! A játékot a hagyomány szerint ismét megrendezzük, a budakalászi Holló-völgyi íjászpályáról, délelőtt 10:00 órai indulással és tervezett 16:00 órai beérkezéssel. A játéktér a 2020. évben megrendezett első geocaching játáknál még kicsit nagyobb is, ezért nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez Budakalász legnagyobb eseménye, hiszen több mint 30 négyzetkilométeren játszunk, a geoládákat a Kevély a hegyvidéken és a város bizonyos részein fogjuk elrejteni, ahol nektek kell azokat megtalálni. A geocaching játék a legkiválóbb lehetőséget biztosítja lakóhelyünk izgalmas és játékos megismerésére és olyan helyekre is eljuthatunk, rácsodálkozhatunk, hol még azelőtt sohasem jártunk. A játékot egyidőben maximum 9 csapat részvételével szervezzük, a csapatok létszáma 15 – 35 fő között változhat. Várjuk csapatok, iskolai osztályok, közösségek, családok, párok jelentkezését, akik szeretnének részt venni a játékban. A csapatok véglegesítése a helyszínen történik az indulás előtt.

A jelentkezés előregisztrációhoz kötött, 2022. április 22. 18:00 óráig kell regisztrálni az andras.gerstenkorn@gmail.com címen.

A játék célja

Mobiltelefonra telepített navigációs (GPS) alkalmazás és térkép segítségével, kb. 3-4 óra alatt kell megtalálni három darab, ún. geoládát (kis méretű műanyag ládát), melyeket a játékot megelőzően előzetesen rejtettünk el. Az elrejtett ládák földrajzi koordinátáit felírtuk és az első láda koordinátáját a rajtnál ismertetni fogjuk. Miután megtaláltátok az első ládát, abban a meglepetés mellett megtalálható lesz a második láda koordinátája, majd a második ládában a harmadiké. A harmadik ládában pedig az íjászpálya helye lesz olvasható, ahová vissza kell térni, a begyűjtött ládákkal együtt. A játékot 9 csoport részére szerveztük meg és minden csoportnak három különböző helyen vannak az elrejtett ládái. Minden csapatnak a játék során kb 10-12 km-t kell megtennie, amire tehát maximum 4-5 óra áll rendelkezésre, de legkésőbb du 4-ig mindenkinek jelentkeznie kell a célban, aki elindult. Célszerű lesz egy csapatkapitányt is választani, aki egyrészt egyben tartja a csapatát, hiszen nem szakadhattok szét, és nem hagyhattok senkit hátra, másrészt a csapatkapitány, mint egy túravezető, a következő ládához vezető utat is meghatározza, irányítja a csapatot. A csapatvezető továbbá a telefonjára telepített GPS navigációs alkalmazás használatával irányítja a csapatát a megfelelő irányba. Nem mindig cálravezető a lehető legrövidebb úton (azaz toronyiránt) megközelíteni egy célt, akár árkon bokron át, sokszor egy közeli ösvényen például sokkal kényelmesebben elérhető az, még ha kicsit hosszabb is az út. A játék délelőtt 10:00 kor indul és délután 4-ig kell minden csapat minden tagjának beérkeznie a célba, ahol zsíros kenyérrel várjuk!

A játék menete

 • A játékot megelőző napig, előzetes regisztráció során minden résztvevő tetszőlegesen választott csapatba jelentkezik. Akik előzetes regisztráció nélkül érkeznek, ők a játék napján reggel 9:00 óráig választhatnak csapatot, hová szeretnének csatlakozni. A csapatoknak saját nevet is adhattok. A játékot 9 csapat részére szerveztük meg, azaz 9 csapatnál több nem lehet.
 • Minden csapat választ magának egy vezetőt, akik reggel 9:00 órakor egy tájékoztatáson meghallgatják a játékvezetőt a kézi GPS navigációs program (Locus Map https://www.locusmap.eu/), valamint a segédtérkép használatáról. Az alkalmazott koordinátarendszer a WGS földrajzi koordinátarendszer lesz, ahol a szélességi és hosszúsági körök megjelenítése /fok//perc//másodperc/ formátumú lesz, azaz pl. N47° 37’ 51.1” és E18° 59’ 09.9”. A szélességi körök délről északra, míg a hosszúsági körök nyugatról keletre nőnek. Gyakorlatlanabbak figyelmébe ajánljuk, hogy percek, másodpercek csak 60-ig növekednek, aztán feljebb ugranak, míg a fokoknál ilyen probléma nem adódik a nap során.
 • A csapatok vezetői sorshúzással (borítékban) választják ki, mely útvonalon kell majd a saját három geoládájukat megtalálniuk. Ehhez segítségül minden geoládát saját azonosítóval ruháztunk fel, melyek a következők:

 

 • „BERDÓ”, ezen belül a BERDÓ-1, BERDÓ-2, BERDÓ-3 nevű geoláda,
 • „DUNA”, ezen belül a DUNA-1, DUNA-2, DUNA-3 nevű geoláda,
 • „KÁLVÁRIA, ezen belül a KÁLVÁRIA-1, KÁLVÁRIA-2, KÁLVÁRIA-3 nevű geoláda,
 • „LENFONÓ, ezen belül a LENFONÓ-1, LENFONÓ-2, LENFONÓ-3 nevű geoláda,
 • „LUPPA”, ezen belül a LUPPA-1, LUPPA-2, LUPPA-3 nevű geoláda,
 • „MAJDÁN”, ezen belül a MAJDÁN-1, MAJDÁN-2, MAJDÁN-3 nevű geoláda,
 • „ÓFALU”, ezen belül az ÓFALU-1, ÓFALU-2, ÓFALU-3 nevű geoláda,
 • „SZENTISTVÁN”, ezen belül a SZENTISTVÁN-1, SZENTISTVÁN-2, SZENTISTVÁN-3 nevű geoláda,
 • „TAVÁN”, ezen belül a TAVÁN-1, TAVÁN-2, TAVÁN-3 nevű geoláda.

Tehát a csapatvezetők 9 db lezárt borítékból választanak egyet, ami tartalmazza az előbb felsorolt helynevek egyikét (Berdó, Duna, Kálvária, Lenfonó, Luppa, Majdán, Ófalu, Szentistván, Taván). Amilyen nevet húztatok (pl. „Luppa”), rendre ilyen nevű geoládákat kell megtalálni és begyűjteni: „Luppa-1”, majd „Luppa-2”, végül „Luppa-3”.

A helynevet tartalmazó boríték minden csapat első geoládájának koordinátáját is tartalmazni fogja. Ezt a koordinátát (ládát) kell a GPS műszer és térkép segítségével felkutatni, felnyitni és a benne lévő meglepetés mellett a következő láda koordinátáját beütni a navigációs programba. A második láda megtalálása után következik a harmadik, majd vissza kell térni az íjászpályára a begyűjtött három geoládával és az egyes csapatban haladó minden résztvevővel.

A geoládák elhelyezéséről, a koordináták pontosságáról

 • a GPS műszerek vétele zárt lombkorona alatt meg is szűnhet kis időre, egyéb esetben a pontosság az esetek többségében erdős helyeken: 12-18 m, míg a nyíltabb területeken: 4-8 m
 • A geoládák megtalálhatók: valamilyen feltűnő tereptárgy közelében, pihenőhely padja alatt, sziklarepedésben, ill. a megjelölt koordinátához érve egy feltűnő tereptárgyon, vagy benne (de ott akár rejtve is). A műszer szerint az adott koordinátát elérve célszerű alaposan átfésülni az adott területnek kb. 20 méter átmérőjű körét.
 • A geoládák többnyire ösvények és turistautak közelében vannak elrejtve, melyek emberek által kijárt és megközelíthető helyeken vannak. Sűrű, járhatatlan bozótosban, föld alatt, vagy jellegtelen területen nincs elrejtett geoláda.

HA BÁRMELYIK CSAPAT ÚT KÖZBEN SEGÍTSÉGRE SZORUL, KÜLÖNÖSEN:

 • ha hosszabb keresgélés után sem találtátok meg a geoládátokat,
 • ha csoportosan vagy egyedüliként eltévedtetek, lemaradtatok és nem találjátok a csapatotok többi tagját,
 • vagy ha bárki a kincskeresés során segítségre szorul

HÍVJA A JÁTÉKVEZETŐT/SZERVEZŐKET A KÖVETKEZŐ TELEFONSZÁMON:

+36  20 544 9261 Részvételi díj 500 Ft / fő

Vár Mindenkit szeretettel a Kós Károly Művelődési Ház Geocaching kollektívája!

 

 

2022. április 24.

Részletek

Dátum: 2022. 04. 24.
Időpont: 10:00 - 16:00

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Hollóvölgye Íjászpálya

Holló utca 51.
Budakalász, Budakalász 2011 Magyarország

Megnyitás Google Térképen