Siess haza, vár a mama – Barta Tamás emlékest

Loading Események

Siess haza, vár a mama – Barta Tamás emlékest

Barta Tamás emlékest
19.00 – 20.30 óra Siess haza, vár a mama… (dokumentumfilm Barta Tamásról)
20.30 – 21.00 óra Beszélgetés Frenreisz Károllyal
21.00 – 22.30 óra Ezüst Nyár (LGT Tribute) zenekar koncertje

JEGYINFORMÁCIÓ HAMAROSAN

Barta Tamás emlékműsor:
Hajdú Eszter filmrendező tízéves munkájának gyümölcse érett be 2019 év vége felé, amikor elkészült a Hungária együttes valamint a Locomotív GT tragikus sorsú gitárosának életéről szóló filmmel. A film alapját az 1974-ben Amerikában letelepedő (az LGT turnéról nem tért haza a zenekarral) zseniális gitáros-zeneszerzőm valamint özvegyen itthon maradt édesanyja közötti sajátságos „levélváltás” adja. Anya és fia ugyanis hangkazettákon érintkeztek egymással, ezek a hanganyagok Budapest és Los Angeles között alkalmanként több ezer kilométert utaztak. A dokumentumfilmben amellett, hogy korhű képest fest az akkori magyar társadalmi-politikai viszonyokról, szemünk előtt bontakozik ki egy kritikátlanul Amerika-imádó, szabadság-, valamint anyagi megbecsülés után áhítozó kivételes tehetségű zenész sorsa. A dokumentumfilm (leszámítva egy kisebb zártkörű bemutatót) ez alkalommal kerül a szélesebb nyilvánosság előtt mozivászonra.

Ezüst Nyár – LGT tribute zenekar
(Barta Tamás emlékműsor)
Gál Gábor gitáros régóta dédelgetett álma valósult meg, amikor új zenekart alapított példaképe, Barta Tamás emlékének ápolására. Az LGT emblematikus daláról elnevezett trió Hollai Heiser Ádám énekes-basszusgitárossal, valamint Szabó Ricsi dobossal a Magyarock Hírességek Csarnokában, a budapesti Rockmúzueumban, 2018. április 21-én állt először színpadra. Műsorukon elsősorban a korai, vagyis az első három Locomotív GT album – választott műfajuk, a rhythm and blues íratlan szabályai szerint – saját felfogásban előadott ikonikus dalai szerepelnek. Mindez attól válik igazán érdekessé, hogy az eredeti, veretes billentyűtémák legfontosabb elemei Gál Gábor gitárján szólalnak meg úgy, hogy a hallgatónak semmiféle hiányérzete nem marad. Ehhez járul a tiszta, erőteljes, egyéniséget hangsúlyozó énekhang, a kemény alapokon nyugvó kreatív ritmusszekció, és a senkivel össze nem téveszthető, ízes gitársound. Az eredmény: a trió- felállás ellenére is telt hangkép, valamint ütős, „odavágós” megszólalás. Az említett LGT-tételek mellett, a hőskorszak hangulatát tükröző, és a nagy elődök tiszteletére előadott Cream-, illetve Led Zeppelin darabokkal is dúsított repertoár folyamatosan bővül a hatvanas-hetvenes években méltán népszerű Hungária együttes Barta-korszakát idéző „keményvonalas” szerzeményeivel. A távolabbi tervek között saját kompozíciókból álló, önálló album megjelentetése is szerepel.
Ismert, Magyarország egyik legjellegzetesebb, messziről felismerhető, egyéni stílusú, kiváló tehetséggel megáldott gitárosának méltatlan és tragikus véget szánt a Sors: az Egyesült Állomokba való illegális távozását követően nyolc esztendővel, 1982 februárjában máig tisztázatlan körülmények között több pisztolylövéssel oltották ki életét. Barta Tamás zenei örökségét korábbi formációin, illetve tisztelőin kívül a frissen alakult Ezüst Nyár – LGT tribute zenekar ápolja. Életművét egy vele készített interjúban a gitáros-zenekarvezető foglalta össze néhány mondatban: „Senkit nem ismerek rajta kívül, aki huszonkettő, illetve huszonhat éves kora között tíz nagylemezzel, és csaknem ugyanennyi kislemezzel büszkélkedhetett volna. Amit lemezre gitározott, az markánsan meghatározza Tomi egyéniségét, zsenialitását.”
– Hegedűs István –

A koncert az NKA Hangfoglaló program támogatásával valósul meg.

2020. október 30.

Részletek

Dátum: október 30.
Időpont: 19:00 - 23:30

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Bálterem

Szentendrei út 9.
Budakalász, Pest

Megnyitás Google Térképen

Nyári nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

A könyvtár július 27-től augusztus 16-ig zárva tart.  Ezen időszakon kívül az évközi rend szerint várjuk Önöket szeretettel!

Könyvtár nyitva tartási rendje:

Hétfő és péntek: 9-14

Kedd és csütörtök: 13-18

Kérjük, továbbra is előre egyeztetett időpontban látogassák könyvtárunkat: 26/40-10-69. Maszk viselése kötelező.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A művelődési ház a rendezvények és nyári táborok rendjéhez igazodik. 

A  szervező iroda az alábbiak szerint működik:

Hétfő és péntek: 9.00 - 15.00

Szerda: 12.00 - 18.00

2020. augusztus 3-9. között zárva tartunk.

Várjuk Önöket szeretettel! 

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai