Méhes Imre Kórus

Méhes Imre Kórus

A Budakalászi Kórus 2005-ben alakult Eredics Gábor, a Vujicsics együttes vezetője és akkori zeneiskola- igazgató kezdeményezésére Méhes Imre, a Teleki-Wattay Művészeti iskola tanárának és karnagyának vezetésével, aki az észak-budai agglomeráció zenei életének egyik meghatározó személyisége volt.

2018-ban az alapító karnagy hosszan tartó, súlyos betegsége majd halála miatt a kórus vezetését Méhes Imre egykori Zeneakadémiai diáktársa, Orosz Erzsébet vette át, aki gimnáziumi kórusaival /Óbudai Árpád Gimnázium/ és népdalénekes együtteseivel ért el szép sikereket. A zökkenőmentes karnagyváltásnak köszönhetően a kórus munkájának folyamatossága nem szakadt meg.

2019-ben a budakalászi kórus felvette alapító karnagya nevét, és minden év májusában kórustalálkozót szervez elhunyt karnagyuk emlékére.

Jelenlegi tagjai között még mindig ott találjuk az alapító tagokat, de a kimaradó, főleg fiatal, életkezdő volt zeneiskolásokat mindig sikerült felkészült és lelkes új tagokkal pótolni. A kórus jelenlegi létszáma 32 fő. A tagok jó részének életkora ötven év körül mozog, tehát stabil életstílussal rendelkeznek, melynek szerves része a kóruséneklés, művészi és a közösség iránti igény szempontjából egyaránt.

Repertoárjuk széles, a reneszánsz egyházi művektől és madrigáloktól a magyarnépdal – feldolgozásokig, az európai és magyar kortárs művekig terjed.
A kórus – alapítása óta – rendszeres szereplője a Pomáz-Szentendre vonzáskörzetében szervezett kulturális eseményeknek, kórustalálkozóknak, ünnepi rendezvényeknek.

Eddigi minősítéseik:

2015-ben, a KÓTA /Kórusok országos Tanácsa/ által Keszthelyen szervezett Éneklő Magyarország dalos-találkozón kiérdemelték az Arany Minősítést Országos Dicsérővel.

2021-ben ugyanezen a rendszeresen megtartott rendezvényen ugyancsak Kiemelt Arany Minősítést értek el Országos Dicsérettel.

2023-ban a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny- és Fesztiválon Ezüst minősítést kaptak.

A kórus folyamatosan várja az énekelni szerető új tagokat. Kóruséneklési gyakorlat, kottaolvasási rutin nem szükséges, az egyetlen – ám mindennél fontosabb – feltétel az éneklés szeretete.

Kóruspróba ősztől újra: szerdánként 18 órától a budakalászi művelődési ház dísztermében.
Kapcsolattartó: Polonkai Zsuzsanna, kórustitkár. Tel.: +36-20/485-7597