Rozmaring Szerb Táncegyüttes

Rozmaring Szerb Táncegyüttes

Az együttes 16 éve alakult, próbáinak és rendezvényeinek a Faluház ad otthont. A táncosok és zenészek a szerb folklór rajongói, szabadidejüket a szerb néptánc és népzene tölti ki, hétvégente fellépnek az ország különböző pontjain, rendszeresen tartanak táncházakat és részt vesznek a környékbeli szerb közösség ünnepein, báljain, nemzetiségi rendezvényein. A több, mint 30 tagot számláló felnőtt és gyermekcsoport hetente kétszer próbál, ahol a hétvégi fellépésekre gyakorolnak, vagy új táncokat tanulnak.

Rendszeres fellépői a sződligeti mezőgazdasági vásárnak; a lórévi, a csobánkai, a siklósi és a székesfehérvári szerb búcsúnak, a rácalmási Városnapnak és Tökfesztiválnak, az Ajvár fesztiválnak Deszken, és budapesti Balkán Hangja rendezvényeknek. Évente többször vendégszerepelnek Szerbiában, ezen kívül jártak már Horvátországban, Görögországban, Szlovéniában is.

Repertoárjukban több, mint tíz anyaországi, ill. hazai szerb koreográfia szerepel. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden táncot a tájegységnek megfelelő népviseletben adjanak elő, így Magyarországon egyedülálló népviselet gyűjteményük van, ami attól is különleges, hogy amit lehet, maguk állítanak elő. Nagyon büszkék rá, hogy a szerb nemzetiségi kultúra érdekében kifejtett munkásságukért 2019-ben magas rangú állami kitüntetésben részesültek, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat vették át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől. Állandó kísérő zenekaruk a környékbeli népzenészekből álló Ruzmarin FolkeStars zenekar. Anyaszervezetük a Ruzmarin Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület, melynek elnöke és a felnőtt táncegyüttes vezetője Horváthné Vaizer Enikő, a gyerekcsoport munkáját Kosznovszki Zorica irányítja.

További információ: +36 20 590 3286

Tájékoztató az újranyitásról

A 194/2021. Korm.rendelet (IV. 26.) alapján a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár soron következő rendelkezésig – a rendeletben leírtakat figyelembe véve – az intézménybe történő belépést bizonyos feltételekhez köti. Intézményünknek ellenőrzési kötelezettséget is előír a rendelet, melynek betartását ellenőrzik, és a hiányosságokat szankcionálják, ezért a szabályok betartása minden látogatónk számára kötelező, ebben számítunk megértésükre és együttműködésükre.

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár 2021. május 10-én újra megnyit.
A csoportfoglalkozások, szakkörök a csoportvezetőkkel egyeztetve újra indulnak.
A Zeneiskola próbái újra megtarthatóak intézményünkben.
2021. május 10. napjától a rendelkezések hatályban állásáig intézményünk zárt térben és szabadtéren egyaránt csak jeggyel, regisztrációs jeggyel és beléptetéssel szervez bármilyen kulturális alkalmat. Emellett a jogszabályban előírt, megfelelő védelmi intézkedések betartásával.

A 23/2011. sz. jogszabály szerinti zenés, táncos rendezvény intézményünkben nem tartható. A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.
Az intézménybe csak védett személyek és az általuk kísért kiskorú gyermekek léphetnek be. Ezt belépésükkor védettségi igazolványuk és valamely személyi okmányuk felmutatásával kell igazolniuk. Amennyiben a belépni szándékozó ezt nem teszi meg, nem léphet be, ha mégis belép, a beléptető személy köteles a rendőrséget értesíteni.
Kiskorúak esetében kísérő lehet a védettségi igazolvánnyal rendelkező pedagógus, szakkörvezető, csoportvezető.
 

Együttműködésüket megköszönve, várjuk Önöket szeretettel!

Benkó Attila

intézményvezető