Rozmaring Szerb Táncegyüttes

Rozmaring Szerb Táncegyüttes

Az együttes 16 éve alakult, próbáinknak és rendezvényeinknek a Faluház ad otthont. A táncosok és zenészek a szerb folklór rajongói, szabadidejüket a szerb néptánc és népzene tölti ki, hétvégente fellépnek az ország különböző pontjain, rendszeresen tartanak táncházakat és részt vesznek a környékbeli szerb közösség ünnepein, báljain, nemzetiségi rendezvényein. A több, mint 30 tagot számláló felnőtt és gyermekcsoport hetente kétszer próbál, ahol a hétvégi fellépésekre gyakorolnak, vagy új táncokat tanulnak.

Rendszeres fellépői vagyunk a sződligeti mezőgazdasági vásárnak; a lórévi, a csobánkai, a siklósi és a székesfehérvári szerb búcsún, a rácalmási Városnapon és Tökfesztiválon, az Ajvár fesztiválon Deszken, és budapesti Balkán Hangja rendezvényeken.

Évente többször vendégszerepelünk Szerbiában, ezen kívül jártunk már Horvátországban, Görögországban, Szlovéniában is.

Repertoárunkban több, mint tíz anyaországi, ill. hazai szerb koreográfia szerepel. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden táncot a tájegységnek megfelelő népviseletben adjunk elő, így Magyarországon egyedülálló népviselet gyűjteményünk van, ami attól is különleges, hogy amit lehet, magunk állítunk elő. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a szerb nemzetiségi kultúra érdekében kifejtett munkásságunkért 2019-ben magas rangú állami kitüntetésben részesültünk, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat vettük át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől. Állandó kísérő zenekarunk a környékbeli népzenészekből álló Ruzmarin FolkeStars zenekar. Anyaszervezetünk a Ruzmarin Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület, melynek elnöke és a felnőtt táncegyüttes vezetője Horváthné Vaizer Enikő, a gyerekcsoport munkáját Kosznovszki Zorica irányítja.

Tájékoztatás

KÖNYVTÁRI CSEREPONT indul 2020. február 16-tól a Faluház könyvtárában:
 
Részletek:
– előzetes egyeztetés után az alábbi lehetőségekkel készülünk:
– könyvkölcsönzés
– kint lévő könyvek visszavétele
 
– Egyeztetés és az átvétel és kiadás időpontja:
kedd 09-13 óra
csütörtök 14-18 óra
 
Új könyvek kölcsönzésére az olvasónál kint lévő könyvek visszahozatala után van mód.
 
Kölcsönzési idő 1 hónap

Egyeztetés a 26/401-069-es telefonszámon vagy a konyvtar@koskarolymh.hu email címen lehetséges.
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a könyvtár területére tilos a belépés, nincs lehetőség a helyszínen a könyvek válogatására, csak az előzetesen egyeztett könyvek kiadására van lehetőség.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Cserepont szolgáltatás igénybevételénél is kötelező a 1,5 méter távolságtartás, illetve az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése!