Rozmaring Szerb Táncegyüttes

Rozmaring Szerb Táncegyüttes

Az együttes 16 éve alakult, próbáinknak és rendezvényeinknek a Faluház ad otthont. A táncosok és zenészek a szerb folklór rajongói, szabadidejüket a szerb néptánc és népzene tölti ki, hétvégente fellépnek az ország különböző pontjain, rendszeresen tartanak táncházakat és részt vesznek a környékbeli szerb közösség ünnepein, báljain, nemzetiségi rendezvényein. A több, mint 30 tagot számláló felnőtt és gyermekcsoport hetente kétszer próbál, ahol a hétvégi fellépésekre gyakorolnak, vagy új táncokat tanulnak.

Rendszeres fellépői vagyunk a sződligeti mezőgazdasági vásárnak; a lórévi, a csobánkai, a siklósi és a székesfehérvári szerb búcsún, a rácalmási Városnapon és Tökfesztiválon, az Ajvár fesztiválon Deszken, és budapesti Balkán Hangja rendezvényeken.

Évente többször vendégszerepelünk Szerbiában, ezen kívül jártunk már Horvátországban, Görögországban, Szlovéniában is.

Repertoárunkban több, mint tíz anyaországi, ill. hazai szerb koreográfia szerepel. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden táncot a tájegységnek megfelelő népviseletben adjunk elő, így Magyarországon egyedülálló népviselet gyűjteményünk van, ami attól is különleges, hogy amit lehet, magunk állítunk elő. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a szerb nemzetiségi kultúra érdekében kifejtett munkásságunkért 2019-ben magas rangú állami kitüntetésben részesültünk, a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat vettük át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől. Állandó kísérő zenekarunk a környékbeli népzenészekből álló Ruzmarin FolkeStars zenekar. Anyaszervezetünk a Ruzmarin Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület, melynek elnöke és a felnőtt táncegyüttes vezetője Horváthné Vaizer Enikő, a gyerekcsoport munkáját Kosznovszki Zorica irányítja.

Hozzászólások

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tájékoztatás

Tisztelt Látogatóink!

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy a 484/2020 (XI.10.) Kormányrendelet, 12. paragrafus j) bekezdése az alábbiakat határozza meg a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről:

„A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényben meghatározott

ja) muzeális intézménynek,

jb) nyilvános könyvtári ellátást biztosító intézménynek,

jc) kép- és hangarchívumnak,

jd) közművelődési intézménynek,

je) közösségi színtérnek

jf) integrált kulturális intézménynek

a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás tilos.”

A rendelet 2021. január 11-ig érvényes.

Tisztelettel:   Benkó Attila

Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár - intézményvezető