143 268 048 000 000 000 Fejezetek és hangulatok a Föld történetéből

Loading Események
  • Ez az esemény elmúlt.

143 268 048 000 000 000 Fejezetek és hangulatok a Föld történetéből

Gerstenkorn András geológus előadása
Történetek kövekben, sziklák mélyén, térről, időről, változásról, magunkról. Az előadás, hasonlóan az előadó által szervezett kirándulások, túrák többségéhez tükröződés és valamiféle újragondolt XXI. századi kísérlet.
A múló időt többféle formában használjuk, azonban a Föld története, a geológia tudománya számtalan lehetőséget teremt mindennek a továbbgondolására. Új dimenziók nyílnak fel előttünk, terek képződnek, ahol nagy levegőt vehetünk és rácsodálkozhatunk a körülöttünk lévő, mindeddig élettelennek hitt világra, miközben mást nem is tettünk, csupán a perspektívát állítottuk “emberire”. Az előadás egy utazás, ahogy az életünk is az. Életet mutató formák, mintázatok, mesék…egy és millió hihetetlen történet. Az előadó szerint: “amikor sokáig nézzük a csillagokat, szinte a bőrünkön érezzük, hogy mindaz a milliárd pont felettünk nem csupán messze van, hanem régen is. Egy időgép a fejünk felett. Már pusztán a létezésünk is csoda és drámaian szépséges.”
Carl Sagan szavait idézzük a NASA által, a Földről 6 milliárd kilométerről készített fényképéhez: “„Nézzetek ismét arra a pontra. Az itt van. Ez az otthonunk. Azok mi vagyunk. Ott van mindenki, akit szerettek, mindenki, akit ismertek, mindenki, akiről valaha hallottatok, az összes emberi lény, aki létezett. Az összes örömünk és szenvedésünk, vallások, ideológiák és gazdasági dogmák ezreinek magabiztossága, minden vadász és növényevő, minden hős és gyáva, minden civilizáció alkotója és lerombolója, minden király és paraszt, minden szerelmes és csalódott fiatal, minden apa és anya, reménnyel teli gyermek, feltaláló és felfedező, minden erkölcs oktatója, minden korrupt politikus, minden „szupersztár”, minden „legfőbb vezér”, fajunk történelmének összes szentje és bűnös személye ott élt – azon a porszemcsén a napsugárban függve.”
A belépés díjtalan!
Mindenkit a legnagyobb szeretettel várunk!
Az előadás a Pillangó Projekt nyitó előadása.
2021. október 21.

Részletek

Dátum: 2021. 10. 21.
Időpont: 18:30 - 21:00

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Bálterem

Szentendrei út 9.
Budakalász, Pest

Megnyitás Google Térképen