Ötödik Évszak

Loading Események
  • Ez az esemény elmúlt.

Ötödik Évszak

Népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zene

A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket.

A népi kultúra szellemisége legalább akkora hatással volt a magyar városi értelmiségre, mint a nyugat-európai kultúra bizonyos részei. A magyar kultúra észrevétlenül integrálja és mai napig használja mindkettőt. Az Ötödik évszak ennek az egyedülálló örökségnek méltó folytatója.

A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. A zenekar tagjai magas fokon művelik a népzenét, de ebben a felállásban az európaiságot a magyar gondolkodás szabadságával ötvözik. Számaik magját a hiteles kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Zenéjük a hagyomány kreatív megélésének egyfajta kifejezésmódja. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven.

Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll  2018-ban alakult felállás mögött. A zenekar vezetője, ifj. Csoóri Sándor elismert zeneszerző, zenész, előadóművész, a Buda Folk Band alapító tagja. Kapcsolata a nép- és világzenével születése előttről datálódik, édesapja ugyanis a Muzsikás együttes alapító tagja.  A zenekar tagjai jól ismertek a hazai népzenei életből, organikus kapcsolatuk a népi kultúrához és a zenéhez közismert. A tagok több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről, és koncerteznek rendszeresen Magyarországon, Európában és a tengerentúlon is. Azt a magyar és nemzetközi közönséget célozzák meg, akik szeretik az őszinte, eredeti és rögtönzött, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét. Weyer Balázs a 2019-es év kedvenc dalai közé választotta a zenekar egyik számát.

A zenekar tagjai:

Izabella Caussanel – ének

Ifj. Csoóri Sándor Sündi – ének, brácsa, hosszú nyakú tambura

Hegedüs Máté – hegedű

Zimber Ferenc – cimbalom

Szabó Csobán Gergő – ének, nagybőgő

Belépés a hatályos járványügyi szabályok szerint lehetséges. Jegyvásárlásra a tixa.hu/otodik_evszak_koskarolymh linken, illetve korlátozott számban a helyszínen van mód. A koncert a Hangfonó zenei sorozat része.

Várjuk önöket szeretettel!

2021. július 16.

Részletek

Dátum: július 16.
Időpont: 20:30

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Kerthelyiség

Szentendrei út 9.
Budakalász, 2011

Megnyitás Google Térképen

Tájékoztató az újranyitásról

A 194/2021. Korm.rendelet (IV. 26.) alapján a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár soron következő rendelkezésig – a rendeletben leírtakat figyelembe véve – az intézménybe történő belépést bizonyos feltételekhez köti. Intézményünknek ellenőrzési kötelezettséget is előír a rendelet, melynek betartását ellenőrzik, és a hiányosságokat szankcionálják, ezért a szabályok betartása minden látogatónk számára kötelező, ebben számítunk megértésükre és együttműködésükre.

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár 2021. május 10-én újra megnyit.
A csoportfoglalkozások, szakkörök a csoportvezetőkkel egyeztetve újra indulnak.
A Zeneiskola próbái újra megtarthatóak intézményünkben.
2021. május 10. napjától a rendelkezések hatályban állásáig intézményünk zárt térben és szabadtéren egyaránt csak jeggyel, regisztrációs jeggyel és beléptetéssel szervez bármilyen kulturális alkalmat. Emellett a jogszabályban előírt, megfelelő védelmi intézkedések betartásával.

A 23/2011. sz. jogszabály szerinti zenés, táncos rendezvény intézményünkben nem tartható. A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.
Az intézménybe csak védett személyek és az általuk kísért kiskorú gyermekek léphetnek be. Ezt belépésükkor védettségi igazolványuk és valamely személyi okmányuk felmutatásával kell igazolniuk. Amennyiben a belépni szándékozó ezt nem teszi meg, nem léphet be, ha mégis belép, a beléptető személy köteles a rendőrséget értesíteni.
Kiskorúak esetében kísérő lehet a védettségi igazolvánnyal rendelkező pedagógus, szakkörvezető, csoportvezető.
 

Együttműködésüket megköszönve, várjuk Önöket szeretettel!

Benkó Attila

intézményvezető