TELTHÁZ! Radics Béla 75 – jubileumi nagykoncert

Loading Események
  • Ez az esemény elmúlt.

TELTHÁZ! Radics Béla 75 – jubileumi nagykoncert

FRISS! Köszönjük az óriási érdeklődést! Valamennyi jegy elővételben elkelt, így a helyszínen már nem fogunk tudni jegyet árusítani!

A hatvanas-hetvenes évek legkarizmatikusabb gitárosa tavaly február 6-án töltötte volna be hetvenötödik életévét. A járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt a jeles évfordulóról való zenés megemlékezés akkor elmaradt, de idén sor kerül rá. A Radics Béla RB. Emléktárság, valamint a Kós Károly Művelődési Ház szervezésében és helyszínén nagyszabású koncerttel, pódiumbeszélgetéssel, valamint fotó- illetve rocktörténeti kiállítással tisztelegnek a magyar gitárkirály emléke előtt.

A felsőtárkányi Team Rock Band a 2005-ös szoboravató koncerten sikeresen bizonyította, hogy bátran lehet rá építkezni, most a hangulatalapozás feladata hárul rá. A Taurus ritkaságok mellett megszólaltatják Radics példaképeinek (Cream, Jimi Hendrix) emblematikus dalait is.

A Tűzkerék XT kezdetben – névadójához híven – trió felállásban, ma egy fiatal tehetséges gitárossal bővülve lép színpadra, amely egy jó kis gitárpárbaj lehetőségét is magában hordozza. Ami a repertoárt illeti kiváltképp az egykori Tűzkerék formációk által előadott rhythm and blues jegyében született Radics szerzemények kerülnek terítékre; 90 perces műsorukat két vendég (Radics Béla egykori zenésztársai Szabó György „Ricsi”, illetve Soldos László „Bölény”), továbbá néhány dal erejéig a Radics Akusztik trió (Anda Bálint, Felkai Miklós, Török Ádám) színesíti.

Új Taurus néven, az Elhallgatott zenekarok projekt keretében immár öt esztendeje mutatkozott be az a formáció, amely méltó emléket állított a rövid életű, de annál nagyobb hatású 1972-ben alakult szupergruppnak. Az időzítés sem véletlen, hiszen május 1-én lesz éppen fél évszázada annak, hogy a Radics Béla, Balázs Fecó, Som Lajos és Brunner Győző alkotta csapat tízezer fős nézősereg előtt mutatkozott be a Budai Ifjúsági Park színpadán. Az Új Taurus így Radics Béla mellett az „anyazenekar” előtt is leróhatja tiszteletét.

Három neves énekes is elfogadta a meghívást a Radics Béla 75 emlékkoncertre: Vörös István, Takáts Tamás, valamint Mr. Basary immár rutinos Radics-előadóknak számítanak, a dalok is ennek megfelelően, egyéniségükre szabva szólalnak meg.

A zenekarok közötti átszerelési szünetek sem telnek eseménytelenül: az érdeklődők pódiumbeszélgetést láthatnak-hallhatnak Radics Béla egykori zenésztársaival, valamint Vörös Istvánnal, aki a hetvenes évek közepén a Nevada zenekarban váltotta RB. Kaptányt. Két kiállítás is megtekinthető a Kós Károly Művelődési Ház kávézójában, illetve az emeleti galérián: a tragikus sorsú gitárhős életének főbb mozzanatai fotókon, illetve a magyar rockzene történetének stációi vinil nagylemez-borítókon elevenednek meg.

Várjuk Önöket szeretettel!

2022. április 30.

Részletek

Dátum: 2022. 04. 30.
Időpont: 17:00 - 22:00

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Bálterem

Szentendrei út 9.
Budakalász, Pest

Megnyitás Google Térképen