Gherghel Jolanda festőművész kiállítása

Loading Események
  • Ez az esemény elmúlt.

Gherghel Jolanda festőművész kiállítása

‘Természet határok nélkül’

Megnyitja:

Makray János – Magyar Termék Nagydíjas festőművész

A művésznőről:

“Célom, munkáimmal bemutatni a táj szépségét. A fák, a víz, az ég, a hegyek és a hó, a négy évszak, a fény és az árnyék, ezek az elemek jellemzik a tájkép festményeim témáját. Ezen kívül a növények túlméretezett részleteit is szeretem ábrázolni. A festési stílusom kissé egyedi, kutatok és fejlesztek, rétegek rendszerét alkalmazom átlátszó festékkel, amely sötétben világít. Szeretem az új élményt és a világító festék kifejező szabadságát …” 

1961 szeptember 23-án született Nagybányán. A művészet iránti érdeklődése már kiskorában elkezdődött, melyet édesapja fotóművészi tevékenysége keltett benne. Gyermekként első mestere Véső Ágoston festőművész volt, akinek tanácsára megkezdte tanulmányait a Nagybányai Szépművészeti Gimnáziumban, ahol több neves művésztől tanulhatott, többek között Craciun Judittól és Dudás Gyulától is.

A sportban elért eredményei miatt, a művészet háttérbe szorult az életében. A sport és az iskola befejezése után is mást tartogatott az élet számára. 1989-ben Magyarországon telepedett le a családjával, de a festészet iránti szerelem megmaradt, ezért autodidakta módon képezte magát. 2009-ben végre lehetősége nyílt, hogy folytassa tanulmányait és a Kolozsvári Műszaki Egyetem, Nagybányai Képzőművészeti Karán diplomázott 2012-ben. Ekkor valóra válhatott egy nagy álma, a gyermekkori mestereivel vehetett részt közös tárlaton. 2016-ban megszerezte a mesteri diplomát is, kitűnő eredménnyel. Még ebben az évben megrendezésre került első személyes kiállítása. 2017-től a román alkotóművészek egyesületének tagja. 2018-ban további két egyéni kiállítása volt Nagybányán. 2019-ben volt az első egyéni kiállítása Magyarországon.

Elmondása szerint számára a visszatérés Erdélybe jelentette “Barbizont”, ahol elvonulva a nagyváros zajától az alkotásain keresztül fejezheti ki az érzéseit. Munkáiban törekszik a táj, a növények mikro- és makro világának ábrázolására. 2010-től a mai napig közel 100 csoportos festő- és fotókiállításon mutathatta meg munkáit, illetve több festőtáborban vett részt Romániában, Magyarországon, Franciaországban és Norvégiában.

Munkái megtalálhatók a Nagybányai Szépművészeti Múzeumban, galériákban Magyarországon és Romániában, illetve magángyűjtőknél Magyarországon, Romániában, Angliában, Amerikában, Kanadában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Egyesült Arab Emirátusokban.

A kiállítás megtekinthető október 14-ig a Kávézóban.

2022. szeptember 30.

Részletek

Dátum: 2022. 09. 30.
Időpont: 18:00

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Kávézó

Szentendrei út 9.
Budakalász, 2011

Megnyitás Google Térképen