Kutatók Éjszakája Budakalászon

Loading Események
  • Ez az esemény elmúlt.

Kutatók Éjszakája Budakalászon

 Mi is az a Kutatók Éjszakája?

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

Budakalászi program:

XX. századi történelem a színfalak mögött

A programok ingyenesek!

19.00-21.00

Helyszín: Díszterem

Ki volt Mihail Gorbacsov? Egy korszakos politikus és a magánember életútja

Zolcer János előadása

Zolcer János a nemrégiben elhunyt Mihail Gorbacsov (1931-2022) barátjának mondhatta magát. Portré- és dokumentumfilmeket forgatott a XX. század meghatározó személyiségeiről és eseményeiről, így találkozott több alkalommal is a volt Szovjetunió utolsó vezetőjével. Később együtt látogattak el azon meghatározó politikusokhoz közös interjú készítése céljából, akikkel Gorbacsov a világpolitikát alakította: id. George Bushoz, Jasszer Arafathoz, Helmut Kohlhoz, Fidel Castrohoz és így tovább. Közös beszélgetéseikből kirajzolódott egy korszak, amit a chernobili atomkatasztrófa, a hidegháború vége, a Szovjetunió összeomlása és más nagy jelentőségű események jellemeznek. Zolcer János bemutatja Mihail Gorbacsovot mint politikust, aki egy világhatalom vezetőjeként befolyásolhatta ezeket a világtörténeti jelentőségű eseményeket és folyamatokat. És bemutatja a magánembert, aki parasztfiúból lett egy világhatalom elnöke, és aki imádta feleségét, Raiszát.

18.00-20.00

Vezetett séta a Gyógynövénykutató Intézet botanikus kertjében

Vezető: Devescovi Katalin kertészmérnök

Helyszín: Gyógynövénykutató Intézet Zrt. Kemotaxonomiai Botanikus Kertje (2011 Budakalász, Lupaszigeti út 4.)

Buszos szállítás a Botanikus kertbe, a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár parkolójából: gyülekezés 17:35-17:45 között, indulás 17:45-kor. Visszaindulás busszal a művelődési házba: 19:30-20:00 között. A busz csak regisztrációval vehető igénybe, de egyénileg utazva is részt lehet venni a sétán!

Az érdeklődők az intézet mérnöke, Devescovi Katalin által vezetett kellemes sétán vehetnek részt a Budakalászi Kemotaxonomiai Botanikus Kertben, mely a Gyógynövénykutató Intézet területén található. A program kb. másfél órát vesz igénybe. Az odajutást segíti, hogy a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár parkolójából iránybuszt indítunk a budakalászi Gyógynövénykutató Intézetbe. A busz befogadóképessége miatt az ingyenes buszos utazásra regisztrálni kell a Kutatók Éjszakája honlapján, itt.

Gyülekezés, beszállás a művelődési ház parkolójában: 17:40-17:45; indulás: 17:45; érkezés a Gyógynövénykutató Intézetbe és a séta kezdete: 18:00; visszaindulás busszal a művelődési házba: kb. 19:30-19:50 között (a kérdések mennyiségétől és a sötétedéstől függően); érkezés a művelődési házba: kb. 19:40-20:00 között.

Ugyanakkor a botanikus kertben vezetett sétán azok is részt vehetnek, akik nem az iránybusszal utaznak. Nekik egyénileg kell eljutni a helyszínre. Cím: 2011 Budakalász, Lupaszigeti út 4.

 

2022. szeptember 30.

Részletek

Dátum: 2022. 09. 30.
Időpont: 18:00 - 20:00

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Bálterem

Szentendrei út 9.
Budakalász, Pest

Megnyitás Google Térképen