MIRKOREA – Zenés rituálé Chick Corea emlékére

Loading Események
  • Ez az esemény elmúlt.

MIRKOREA – Zenés rituálé Chick Corea emlékére

A műsor tisztelgés az idén elhunyt Chick Corea előtt.

A koncert Corea szerzeményeiből áll, melyek a klasszikus-kortárs, avantgarde, jazz és latin műfajokat ölelik át.

A zenekar tagjai:

Koós-Hutás Áron (trombita)

Kottler Ákos (dob)

Vígh Arnold (basszusgitár)

MIRKO (billentyűs hangszerek)

Jegyek kaphatók ITT és az esemény előtt a helyszínen.

A zenekar vezetője, MIRKO így vall a Chick Coreahoz fűződő kapcsolatáról:
“Chick Corea nevét először 27 évvel ezelőtt hallottam, legelső jazz-zongora óráim egyikén, amikor azt a feladatot kaptam, hogy kottázzam le hallás alapján az egyik szólóját, majd tanuljam meg azt a hangfelvétellel együtt eljátszani. A szóbanforgó szerzemény Corea elektronikus korszakából való, így ez a hangszeres játékstílus lett az, amely azóta is a legerősebb hatással van rám. A továbbiakban igen alaposan elmélyedtem művészetében; az elmúlt két évtizedben számtalanszor látogattam koncertjeit, és számos alkalommal személyesen is volt szerencsém találkozni vele. Számomra ő a non plus ultra zongorista, sőt, annál is több, zenei példaképem; nem ismerek rajta kívül olyan billentyűst (vagy bármilyen más hangszerest), aki ennyire tökéletesen játszik a hangszerén – és itt alapvetően a színpadi megnyilvánulásaira gondolok; koncertlemezein (vagy olyan koncertjein, melyeket élőben hallhattam) soha nem tapasztaltam sem összhangzattani, sem technikai hibát. Kis túlzással persze, de szinte ijesztő statisztika ez; úgy tekintek rá, mint egy emberi testbe zárt tökéletes gépre, aki hibátlanul improvizál valós időben, és mégsem érzelemmentes. Nagyon váratlanul ért, amikor megtudtam, hogy idén eltávozott. Ő volt azon kevesek egyike, akire úgy tekintettem, hogy legalább száz évig fog élni…”

KOÓS-HUTÁS ÁRON – trombita

Napjaink egyik legkeresettebb fiatal jazz-trombitása 2008-ban megnyerte a Tomsits Rudolf Jazz Trombita Tehetségkutató Versenyét. Koós-Hutás Áron neve sokak számára már más produkciókból is ismerős lehet, úgy mint a neves Budapest Jazz Orchestra, a vilagszerte turnezó Djabe jazz-world együttes az underground körökben ismert Pannonia Allstars Ska Orchestra vagy a balkán zenét játszó Guca Partyzans Brass Band. A legismertebb magyar előadók mellett (Charlie, Presszer, Illés zenekar, Caramel, Tóth Vera, Király Viktor…stb) az évek során lehetősége volt már több, nemzetközileg is ismert művésszel dolgozni és egy színpadra állni, beleértve 
többek között Peter Erskinet, Brian Culbertsont, Erik Truffazt, Steve Hackettet, Gulli Briemet, Gerard Presencert, Joe Lovanot, Joan Faulknert, Raul Midónt, stb.2014-ben hazánkat képviselte az I. világháború 100. évfordulójára létrehozott nemzetközi nagyszabású kezdeményezésben, melyre a híres olasz jazztrombitás, Paolo Fresu kérte fel. Koós-Hutás Áront 2015-ben az év jazztrombitásának választotta a JazzMa.hu közönsége, 2015-ben megjelenő első lemezének ‘Milk and Honey’ című dalával Áron a Jazzy Dalverseny legjobb szólista díját nyerte el, lemezét a világhírű Kenny Garrett Quintet előtt mutathatta be a nagyközönségnek, 2017 májusában pedig E.T. Projektjével a németországi Gronau JazzFest nagyszínpadán a világhírű Till Brönner előtt mutatkozhatott be az európai nagyközönségnek. Szólistaként meghívást kapott a világhírű Mezzoforte zenekar több koncertjére is.

KOTLER ÁKOS – dobok

1982-ben születtem Budapesten. Nyolcéves koromban kezdtem autodidakta módon dobolni, 10 évesen Koszorú Attila tanítványa lettem, 12 éves koromtól pedig már zenekarokban játszottam. A Kőbányai Zenei Stúdióba 2000-ben nyertem felvételt, ahol dobtanárom volt volt: Borlai Gergő, Jávori Vilmos és Solti János is. A zeneiskola után 2003-tól számos hazai produkcióban vettem részt állandó tagként vagy helyettesként: Balkan Fanatik, Belmondo, Jamie Winchester és Hrutka Róbert, Jamie Winchester band, Smith Vera zenekar, Pierrot zenekar, Ifj. Tornóczky Ferenc Trio,  Kowalsky Meg a Vega, Anna and the Barbies, Roy és Ádám trió, United, Gringo Sztár, Vastag Csaba, Csepregi Éva (Neoton swing) Pély Barna Trio (B The First).

FREY GYÖRGY – basszusgitár

1998-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékén, basszusgitár szakon. 1995-től a Pomázi Zeneiskolában tanít basszusgitárt és zenekari gyakorlatot.

2001 óta a Police Big Band tagja. 2004-2007-ig a Jazzpression zenekar tagja, mellyel 2004- ben eMeRTon-díjat kapott az „Év jazzegyüttese” kategóriában. 2009-ben zeneművészeti tevékenységének elismeréseként, kortárs zeneművek bemutatásáért Artisjus-díjat kapott. 2011-ben kapott Artisjus Zenetanári díjat. Zeneszerzőként, hangszerelőként és sessionzenészként is számos pop és jazzformáció közreműködője (Berdisz Művek, Náray Erika, Falusi Mariann, Best off Quartet, Free Style Chamber Orchestra, Malek Andrea, Behumi Dóri és a Rombolók)

 

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a fenntartó Önkormányzat rendelkezése alapján mindannyiunk egészségének védelme érdekében november 9-től intézményünk területére látogatóink kizárólag maszkban léphetnek be! Köszönjük megértésüket!
2021. december 04.

Részletek

Dátum: 2021. 12. 04.
Időpont: 19:00 - 20:30

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Bálterem

Szentendrei út 9.
Budakalász, Pest

Megnyitás Google Térképen