Végig a Börzsöny mélyén – ősvulkán túra

Loading Események
  • Ez az esemény elmúlt.

Végig a Börzsöny mélyén – ősvulkán túra

Helyszín: Kóspallag Nagyirtáspuszta – Kisirtás – Fagyosasszony bányák – István-táró –  Nagy Hideg-hegy (kilátó, turistaház, 864 m) – Rakodó-nyereg – Égés-tető – Szabó kövek – Csóványos (panoráma kilátás, 938 m) – Nagy Mána (panoráma kilátás) – Rózsás-patak – Tűzköves-forrás – Királyháza

A Kőkövön-Természetjárás Csoport és a Kós Károly Művelődési Ház közös rendezésében szervezzük meg a “Végig a Börzsöny mélyén – ősvulkán túrát”. Találkozunk reggel 8:00 órakor a budakalászi Faluház parkolójában, ahonnan a busz indul. Ugyanide fogunk megérkezni a kora esti órákban.  A túra közepesen nehéz/nehéz lesz, mivel 18 km a várható táv és többek között felkapaszkodunk a Börzsöny legmagasabb csúcsára is, a 938 m magas Csóványosra, ahonnan pompás panoráma nyílik északnyugati irányban, a 14-15 millió évvel ezelőtt itt működő börzsönyi ősvulkánra.

Az aktív időszakában akár 1500-1700 m magas rétegtűzhányó ma már több száz métert lepusztulva, de alakjában, formakincsében, a környék bámulatos sziklaalakzataiban is őrzi a Kárpát-medence földtörténetének ezt a drámai időszakát. Hangulatában is megidézi azokat az időket, amikor a Kárpát-medence immár egységes kőzetlemezként foglalta el a mai pozícióját, a vele együttesen fejlődő, kiemelkedő Kárpátok ívének belső oldalán. Bizony gigantikus erők formálták ezeket a hegyeket, több száz kilométer térrövidülést okozva a Kárpátokban, vonulatokba rendezve és vulkanizmussal kísérve a Börzsönytől egészen a Hargita (Csomád) – hegységig a hegyeket, völgyeket. Ebből a pazar történetből és néhány kísérő jelenségből, mint pl. a börzsönyi arany és ezüstbányászat múltja, vagy pl. néhány egykori lelőhelynek az érintéséből nyújt a túránk egy egész napos élményt jelentő, kirándulással egybekötött alkalmat, már már szokásos Kőkövön-ös hangulattal.

A részvételi díj: 3.700-5.200 Ft között változhat a jelentkezők létszámától függően. Az ár tartalmazza a Budakalásztól Nagyirtáspusztáig, majd visszafelé Királyházától Budakalászig a busz költséget, részvételi díjat, valamint a Királyháza megközelítéséhez szükséges erdei magánhasználati erdészeti út behajtási engedélyének költségét egy összegben. A túrára érdemes rétegesen öltözködni és megfelelő túracipőben, hátizsákkal jönni. Legyen nálatok otthon készített szendvics, csúcscsoki és kulacs. Vízvételi lehetőséget a Börzsöny forrásai szép számban és bőségesen biztosítanak.

A túraútvonal a következő:
Busszal Budakalászról Kóspallag Nagyirtáspusztáig. Innen: Kisirtás, Fagyos-kút, Fagyosasszony bányák, István-táró (egykori ezüst és aranybányák), Nagy Hideg-hegy (kilátó, turistaház, 864 m), Rakodó-nyereg, Égés-tető, Katalin szikla, Szabó kövek, Csóványos (panoráma kilátás, 938 m), Nagy Mána (panoráma kilátás), Rózsás-patak, Tűzköves-forrás, Királyháza. Innen busszal Budakalászig.

A túraútvonal hossza: 18 km, szintemelkedés/ereszkedés: 749/799 m.

A túrát gyakorlottabb kirándulóknak, túrázóknak javasoljuk a nagyobb szintemelkedés miatt.

A túrára jelentkezés regisztrációt igényel, melyet 2022. május 20, este 20:00 óráig várunk az andras.gerstenkorn@gmail.com e-mail címen, vagy a +36 20 544 9261 telefonszámon.

Várunk Mindenkit a legnagyobb szeretettel és a már szokásos kiváló Kőkövön hangulattal.

Zsolt & András – Kőkövön, valamint a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár – Budakalász

2022. május 21.

Részletek

Dátum: 2022. 05. 21.
Időpont: 08:00 - 18:00

Kerekesszékkel megközelíthető program Gyermekbarát program

Helyszín

Börzsöny

Magyarország

Megnyitás Google Térképen