Happoljuk a legjobb könyveket

Happoljuk a legjobb könyveket

Innovatív, környezettudatos kezdeményezéshez csatlakozott partnerként a budakalászi Művelődési Ház és Könyvtár. A rukkola névre keresztelt oldalon a felhasználók ingyenesen cserélnek papír alapú könyveket.

Újabb lehetőséggel élhetnek azok, akik a környezettudatosság útján járnak és aktívan szeretnének tenni a fenntarthatóságért. A rukkola.hu cseréldének köszönhetően mára toronyháznyi mennyiségű könyv megvásárlását spórolhatták meg a tagok, erdőnyi fát mentve meg ezzel a kivágástól. A fejlesztés jelentősége elsősorban a megosztásra épülő gazdaság támogatásában rejlik. A felhasználók köre mára több mint 30.000 főre rúg és a működésük közel három éve alatt 320.000 cserét végeztek a felületen.

Az ingyenes oldal működése egyszerű és felhasználóbarát. Első lépésként megjelöljük azokat a könyveket, amelyeket rukkolnánk, azaz felajánlanánk, ezt követően előrukkolunk az olvasnivalóval.  Ezekre az ajánlatokra lehet licitálni, ezt nevezzük stoppolásnak. A legtöbb pontot felajánló felhasználó happolja a könyvet, vagyis megszerzi azt.

Az átadás történhet személyesen, postán, vagy happontok segítségével. A legtöbb ilyen átadópont Budapesten van, de hetven más városban is elérhető a szolgáltatás, így a budakalászi könyvtárban is. Ezek a happontok vállalják, hogy 10-30 napig terjedően megőrzik a küldeményeket. A csere teljesen ingyenes, nem keveredik pénz a rendszerbe, kizárólag pontokért lehet könyvhöz jutni.

„Mi már a tesztelési fázisban csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Amikor elstartolt az oldal, azonnal hatalmas csereforgalmat kezdett bonyolítani. Jó volt látni, hogy az emberek lelkesen foglalkoznak a könyvekkel.” Sándor Rita szerkesztő.

 „Egy fenntartható modellel ismerteti meg a közösséget, melynek lényege, hogy minél kevesebb tárgyat birtokoljunk, ennek ellenére minél több mindenhez hozzáférjünk. Ezt szerintem nagyon jól reprezentálja egy könyvcsere oldal.„ Kovács Adrián alapító

 „Nem annyira a tulajdonlás, mint sokkal inkább a használat, ami fontos nálunk. Ne legyen a könyvespolcodon egyetlen könyv sem, amelyre ne tudnád azt mondani, hogy én ettől nem tudnék megválni. Amikor eljutsz arra a szintre, hogy az utolsót is el tudod engedni, akkor a rukkola eléri az igazi misszióját.” Kovács Balta Betty tulajdonos.

Imázsfilm: ITT

Könyvkínálat: ITT