Hagyományőrzés és íjászat a Hollóvölgyben

Hagyományőrzés és íjászat a Hollóvölgyben

A művelődési ház programjainak egyik közkedvelt kihelyezett helyszíne a budakalászi Hollóvölgy. Ide vezetett utunk a Városnap, a geocaching kincskeresés és a Kultúrpiknik események kapcsán egyaránt. A hely szelleme magával ragadja a látogatót, festői természeti adottságaival nem csak a városi programoknak nyújt tökéletes otthont, a nyári napok egyéni tartalmas eltöltésére is kiválóan alkalmas.

A szabadidőközpont a Pilis egyik legszebb részén, a Nagy-Kevély lábánál található, ahol a házigazda Nyers Csaba egy olyan környezetet alakított ki, melyben a látogató gyerekek és felnőttek megismerkedhetnek az íjászattal, a magyar nemzet történelmével és annak hagyományaival. A Hollóvölgy lehetőséget nyújt a turistáknak és a természetjáróknak a megpihenésre, a völgyben található jurták alkalmanként (előzetes egyeztetés alapján) szálláshelyként is funkcionálnak.

A területen a biztonságos íjászatra alkalmas időjárási viszonyok és az előírások betartása mellett három íjászpályán – gyerek, felnőtt és gyakorló – van lehetőség a gyakorlására. Amennyiben valaki nem rendelkezik saját felszereléssel, lehetőség van íjak, vesszők bérlésére is.

Az ősi vadász eszköz harci fegyverré válása óta különböző kultúrák a legváltozatosabb anyagokkal és módokon tökéletesítették első lőfegyverüket. A különböző kultúrák eltérő használata, más – más stílust eredményezett, használói az évszázadok során mind mestereivé váltak az ősi fegyvernek. Az erő, ügyesség és az ösztönök mellett rengeteg gyakorlás is szükséges a képességek elsajátításához. Büszkék lehetünk hun-magyar őseink zsenialitására, amellyel a koruk csúcsfegyverét alkották meg. Az egyedülálló építési technológiájuknak köszönhetően az íjak méretet csökkentették, de erejét és így hatótávolságát is megnövelték, ami felbecsülhetetlen előny a vadászatban és a harcászatban is. 2014-ben a IX-XI. századi Magyar íj bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Íjászversenyen is részt vehetnek a látogatók 2022. augusztus 27-én 8 órától. Bővebben: ITT

A Hollóvölgy 15-20 perc sétával gyalogosan is megközelíthető a Szentendrei (H5) HÉV Budakalász-Lenfonó megállójától.

Telefon: +36 20 367 2675 (Nyers Csaba)

E-mail: hollovolgyijaszpalya@gmail.com