Az „újranyitás” és az ő dilemmái

Az „újranyitás” és az ő dilemmái

Eljött a pillanat, amire már nagyon vártunk. Ezúttal nem reménysugár és nem ígéret érkezett, hanem – bár feltételekhez kötötten – de mégiscsak itt a nyitás lehetősége a közművelődés számára is.
A váratlanul érkezett hír miatt telefonos, online, személyes megkeresések kereszttüzébe kerültünk, volt, aki kész tényként jelezte, ő már másnap folytatja a foglalkozását nálunk! A helyzet azonban ennél csöppet bonyolultabb.
Megkezdődött a Magyar Közlöny és a végrehajtási rendelet olvasása és értelmezése, mit is tehetünk valójában, milyen feltételek és szabályok mentén. Van, amit lehet, még többet nem. Van, ami egyértelmű, s van, ami egyáltalán nem az. Szakmai szervezetek próbálnak segítségünkre lenni, ezúton is köszönet érte. Az online térben felerősödik a szakma összefogása, mindenki kérdez, értelmez, tanácsol. A lelkesebbek kormányzati és államtitkári állásfoglalást kérnek, és örömünkre gyors válaszok érkeznek, amiket megosztanak az online térben, s lehet újra értelmezni a helyzetet.
A nagy közművelődési értelmező játékban egy biztos, a felelősség az intézményé, a belépés feltételeit be kell tartani, magyarán belépéskor a védettségi igazolványt ellenőrizni kell, ami csak személyi igazolvánnyal együtt lehetséges. Több bejáratú, alap esetben rendezvények nélkül is nagy látogatószámot élvező intézményben ennek megoldása komoly kihívás lesz!
A mit lehet és mit nem lehet passzusok ízlelgetése során jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, de hess, koncentráljunk a kivitelezésre. Továbbra is sok a bizonytalanság és számos kérdés vetődik fel, mert bár nyitni szeretnénk, de biztonságosan és minden előírásnak megfelelve. Tanulási és próbafolyamat veszi kezdetét, a puding próbája az újranyitás lesz.
Benkó Attila igazgató
A cikk megjelent a Pilis Dunakanyar Hírmondó májusi számában.
Tájékoztató az újranyitásról

A 194/2021. Korm.rendelet (IV. 26.) alapján a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár soron következő rendelkezésig – a rendeletben leírtakat figyelembe véve – az intézménybe történő belépést bizonyos feltételekhez köti. Intézményünknek ellenőrzési kötelezettséget is előír a rendelet, melynek betartását ellenőrzik, és a hiányosságokat szankcionálják, ezért a szabályok betartása minden látogatónk számára kötelező, ebben számítunk megértésükre és együttműködésükre.

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár 2021. május 10-én újra megnyit.
A csoportfoglalkozások, szakkörök a csoportvezetőkkel egyeztetve újra indulnak.
A Zeneiskola próbái újra megtarthatóak intézményünkben.
2021. május 10. napjától a rendelkezések hatályban állásáig intézményünk zárt térben és szabadtéren egyaránt csak jeggyel, regisztrációs jeggyel és beléptetéssel szervez bármilyen kulturális alkalmat. Emellett a jogszabályban előírt, megfelelő védelmi intézkedések betartásával.

A 23/2011. sz. jogszabály szerinti zenés, táncos rendezvény intézményünkben nem tartható. A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.
Az intézménybe csak védett személyek és az általuk kísért kiskorú gyermekek léphetnek be. Ezt belépésükkor védettségi igazolványuk és valamely személyi okmányuk felmutatásával kell igazolniuk. Amennyiben a belépni szándékozó ezt nem teszi meg, nem léphet be, ha mégis belép, a beléptető személy köteles a rendőrséget értesíteni.
Kiskorúak esetében kísérő lehet a védettségi igazolvánnyal rendelkező pedagógus, szakkörvezető, csoportvezető.
 

Együttműködésüket megköszönve, várjuk Önöket szeretettel!

Benkó Attila

intézményvezető