Életmentést tanultunk

Életmentést tanultunk

A képesség, hogy vészhelyzet esetén segítséget tudjunk nyújtani, az élet bármely területén szükséges lehet. A mai munkakörnyezetben, a legtöbb ország hivatalos egészségügyi és biztonsági szabályozása előírja, hogy legyenek gyakorlott elsősegélynyújtók a munkatársak között. A Faluház rendszeresen ad otthont akár több ezer fő részvételével zajló eseményeknek, ezért kiemelten fontos itt is a dolgozók váratlan veszélyhelyzetekre való megfelelő felkészültsége. Mivel az Egészségklub szervezői –Nagy Edit vezetésével- is kiemelten kezelték a témát és elhozták a művelődési házba az elsősegély tanfolyamot, egyértelmű volt a munkatársak részvételi szándéka.

Biztosan sokan kerültünk már olyan helyzetbe, amikor szeretettünk volna segíteni valakin, de nem tudtunk.Vagy segítettünk volna, de féltünk a felelősségtől vagy a lehetséges következményektől. A tegnap délelőtti tanfolyam magabiztosságot adott a résztvevő -mintegy negyven- laikus elsősegélynyújtónak és felkészített a valódi vészhelyzetekre is.

Az egyórás elméleti oktatást a gyakorlatban alkalmazható szituációs feladatok követték. Háromféle technikát ismerhettünk meg szentendrei mentős szakemberek irányításával. A stabil oldalfektetést, amely olyan eszméletlen betegnél jön szóba, akinél nem szükséges lélegeztetés, sem mellkaskompresszió, a Heimlich-fogást, amely egy sajátos technika félrenyelésnél, valamint az újraélesztés módját keringésmegállás esetén. Megtudhattuk azt is, hogy a gyorsan és kellő erősséggel végzett mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés eszköz nélküli, könnyen elsajátítható mozdulatsorok. A mentők érkezéséig folyamatosan végezve – 30 mellkaskompresszió, 2 befúvás felváltva – lényegesen megnöveli a túlélés esélyét.

Köszönet a Budakalászi Jóléti Szolgálat Alapítványnak a tanfolyam megszervezéséért, a szentendrei mentőállomás munkatársainak az elméleti és gyakorlati oktatásért!