Kutatók Éjszakája Budakalászon

Kutatók Éjszakája Budakalászon

Mi is az a Kutatók Éjszakája?
A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.
Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.
Budakalászi program:
XX. századi történelem a színfalak mögött
A programok ingyenesek!
19.00-21.00
Helyszín: Díszterem
Ki volt Mihail Gorbacsov? Egy korszakos politikus és a magánember életútja
Zolcer János előadása
Zolcer János a nemrégiben elhunyt Mihail Gorbacsov (1931-2022) barátjának mondhatta magát. Portré- és dokumentumfilmeket forgatott a XX. század meghatározó személyiségeiről és eseményeiről, így találkozott több alkalommal is a volt Szovjetunió utolsó vezetőjével. Később együtt látogattak el azon meghatározó politikusokhoz közös interjú készítése céljából, akikkel Gorbacsov a világpolitikát alakította: id. George Bushoz, Jasszer Arafathoz, Helmut Kohlhoz, Fidel Castrohoz és így tovább. Közös beszélgetéseikből kirajzolódott egy korszak, amit a chernobili atomkatasztrófa, a hidegháború vége, a Szovjetunió összeomlása és más nagy jelentőségű események jellemeznek. Zolcer János bemutatja Mihail Gorbacsovot mint politikust, aki egy világhatalom vezetőjeként befolyásolhatta ezeket a világtörténeti jelentőségű eseményeket és folyamatokat. És bemutatja a magánembert, aki parasztfiúból lett egy világhatalom elnöke, és aki imádta feleségét, Raiszát.
18.00-20.00
Vezetett séta a Gyógynövénykutató Intézet botanikus kertjében
Vezető: Devescovi Katalin kertészmérnök
Helyszín: Gyógynövénykutató Intézet Zrt. Kemotaxonomiai Botanikus Kertje (2011 Budakalász, Lupaszigeti út 4.)
Buszos szállítás a Botanikus kertbe, a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár parkolójából: gyülekezés 17:35-17:45 között, indulás 17:45-kor. Visszaindulás busszal a művelődési házba: 19:30-20:00 között. A busz csak regisztrációval vehető igénybe, de egyénileg utazva is részt lehet venni a sétán! A regisztráció lezárult, köszönjük a jelentkezéseket!
Az érdeklődők az intézet mérnöke, Devescovi Katalin által vezetett kellemes sétán vehetnek részt a Budakalászi Kemotaxonomiai Botanikus Kertben, mely a Gyógynövénykutató Intézet területén található. A program kb. másfél órát vesz igénybe. Biztató, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint 18-20 óra között már nem fog esni! Érdemes melegen öltözni, vízálló cipőt húzni és biztonságból egy esernyőt vagy esőkabátot azért magunkkal vinni.