Lugashangulatban köszönthettük a város pedagógusait

Lugashangulatban köszönthettük a város pedagógusait

Végre maszk nélkül, szabadon gyűlhettünk össze a város hagyományos ünnepségére készülve a Művelődési Ház kertjében, hogy megköszönhessük pedagógusaink egész éves fáradságos munkáját, törődését. Vendégeinket feldíszített fedett sátrakkal, catering szolgáltatással, a Duó Concordia zenés műsorával, virágokkal, lampionokkal vártuk. A rendezvényen megjelentek a város vezetői, az önkormányzat munkatársai és Budakalász oktatási-nevelési intézményeinek munkatársai.

Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete ebben az évben a „dr. Milosevits Péterné Budakalász Közoktatásáért” díjat érdemeinek elismeréséért Fazekas Borbála a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár könyvtárvezetője részére adományozta, aki 1984 óta töretlen lelkesedéssel, változó feltételek közepette könyvtárosként és vezetőként szolgálja Budakalász közművelődését. Egész munkásságát az elhívatottság jellemzi, mindennapi életében és gondolatainak középpontjában az olvasók szolgálata áll, folyamatosan és kitartóan megtesz mindent annak érdekében, hogy a könyvtári szolgáltatás folyamatosan és maradéktalanul működhessen. Fontos küldetése, hogy a legkisebbekkel megismertesse az olvasás szeretetét. Borbála az elmúlt 37 esztendőben rengeteget tett a település közművelődéséért, az irodalom megszerettetéséért, az olvasóvá nevelésért, emellett tartalmas könyvtárat hozott létre.

A Képviselő-testület a „Kiváló pedagógus” díjat idén érdemeinek elismeréséért Balogh Mária a Nyitnikék Óvoda pedagógusa részére adományozta. Marcsi néni pedagógiai asszisztensként pótolhatatlan alakja a Nyitnikék Óvoda nevelőtestületének. Sok évtizedes tapasztalata, elmélyült szakmai tudása, gyermekszeretete, ösztönös bölcsessége és mosolygós személyisége különlegessé teszi őt. Olyan óvodai szereplő, akire mindig rácsodálkozik az ember. Ő higgadt, okos szó a szülők felé a legfeszültebb pillanatokban is. Marcsi néni könnyet töröl, frizurát készít, kisautóval versenyez, ugróiskolázik. Vannak látványos pedagógiai életutak és vannak láthatatlanok.  Balogh Mária pedagógiai asszisztensként ugyan háttérmunkát végez, nélküle azonban sok minden hiányozna a gyerekek oviban töltött napjaiból. Ő maga az olaj a gépezetben.  Amit ő tud nem lehet tanítani, viszont élni sem igazán lehet nélküle.

Major Katalin, a Kalász Suli pedagógusának több évtizedes munkája is elismerésben részesült. Katalin magyar-orosz szakos tanárként kezdte pályáját 1981-ben, tapasztalt, igényes, következetes pedagógus. 38 éve tanít magyar nyelvtant és magyar irodalmat, szaktantárgyának mestere. Példaértékű alapossággal tanítja az anyanyelvet és irodalmat és ő a humán munkaközösség vezetője. Tantárgyának tanításán keresztül az igényes kommunikációra, a választékos beszédre, a szavak erejére neveli a gyerekeket. Az irodalom lehetőséget ad, hogy olyan lelki szálakat is megmozgasson, olyan gondolatokat is felébresszen a gyermekekben, melyek nyitottabbá teszik a tanulókat a világ megismerésére, toleranciára nevelnek. A tanárnő profi abban, hogy a diákok merjenek megnyílni, merjék elmondani érzéseiket, gondolataikat a tanórán egymás előtt. Rendszeresen szervezi a házi magyar versenyeket, a továbbjutókat elkíséri a területi megmérettetésekre. Tanítványai tudják, Kati nénire mindig számíthatnak. Tanórán kívül is szívesen segít annak, akinek nehézsége támad. A továbbtanulóknak mindig segítséget nyújt a központi írásbelire való felkészülésben, a középiskola kiválasztásában. Mind a gyerekek, mind a szülők jól tudják, hogy rá mindig számíthatnak. Kapcsolata a szülőkkel kiemelkedő, olyan közösségeket alakít ki osztályfőnöki munkája során, akik az általános iskola befejezése után is rendszeresen találkoznak és számíthatnak egymásra. Ez a jó kapcsolat a rengeteg tanórán kívüli közös élménynek köszönhető. Az evezős táboroktól a bicikliversenyeken át az főzőversenyekig, melynek ő volt az ötletgazdája és azóta is az egyik legszeretettebb hagyomány a Kalász Suliban. Minden tanítványa tudja, hogy ő nemcsak követel, hanem ad is, méghozzá rengeteg törődést és szeretetet.

A Zeneiskola, a Kalász Suli, a Szentistvántelepi Iskola, a Telepi, valamint a Nyitnikék Óvoda vezetői saját díjaik átadásával fejezték ki hálájukat kiemelkedő munkát végző munkatársaik felé.

A város méltatásában részesültek továbbá, akik jubileumi éveket töltöttek el a közalkalmazotti pályán, illetve azok, akik idén vonulnak nyugdíjba.

25 éves munkaviszonyát ünnepli ebben az évben:

Hegyimé Galgóczy Katalin – Telepi Óvoda

Ványik Terézia – Telepi Óvoda

Soltészné Kósa Ildikó – Bölcsőde

Nagyvátiné Rusznyák Rita – Nyitnikék Óvoda

Antal György – Zeneiskola

Hidasi Orsolya – Zeneiskola

 Nyugdíjba vonulók:

Pappné Kotroczó Erzsébet – Szentistvántelepi Iskola

Iványi Annamária tanító – Kalász Suli

Major Katalin tanár – Kalász Suli

Miklós Ferencné technikai dolgozó – Kalász Suli

Balogh Mária dajka – Nyitnikék Óvoda

 

Valamennyi díjazottnak szívből gratulálunk! A nyugdíjba vonulók számára sok-sok pihenést és jó egészséget kívánunk!

Köszönjük, hogy eljöttek és együtt tölthettük ezt a szép estét!