Szent Trifun beköltözött a Faluházba

Szent Trifun beköltözött a Faluházba

“A pravoszláv vallású szerb családoknak mind van védőszentjük, akit házi szentnek, patronnak is neveznek. A védelmező szent ikonját kiteszik a ház egyik keleti falára, és a szent napján a pap megszenteli az ikont, majd aznap a család együtt ünnepel rokonokkal, barátokkal. A Rozmaring Szerb Táncegyüttes tagjai, akiknek a többsége már tizennyolc éve minden szabadidejét együtt töltve táncol, szintén olyan, mint egy család, ezért úgy gondoltuk, mi is választunk egy védőszentet, és hagyományőrző tevékenységünkhöz kapcsolódva mi is minden évben megünnepeljük majd a szentünket.” – avat be az előzményekbe Vaizer Enikő együttesvezető.

Szent Trifunra esett a választás, aki a borászok, a vendéglősök és a tengerészek védőszentje, nevéhez több helyi hagyomány is kapcsolódik, hiszen Budakalászon és környékén sok szőlősgazda és bortermelő volt még a XIX. században, mielőtt a nagy filoxéra járvány kiirtotta a szőlőállományt. Trifun egyébként a katolikus Valentin, illetve magyarul Bálint megfelelője, a napját február 14-án ünneplik világszerte az emberek. A védőszent ikonját Vörös Dorina festette meg. A kép annak rendje szerint negyven napig a budakalászi ortodox templom ikonosztáza mögött állt a február 13-i szentelés előtt. A táncegyüttes és a helyi szerb közösség tagjai megtöltötték a templomot és áhítattal figyelték a nem mindennapi eseményt. A liturgia részeként került sor a szertartásra, majd a gyönyörű ikont a Kós Károly Művelődési Házba vitték.

Mivel a Faluház a székhelyük, számukra ez olyan, mint más családnak az otthona, ezért az ikonnak itt találtak méltó helyet. Természetesen az intézmény fenntartója, a budakalászi Önkormányzat részéről dr. Göbl Richárd polgármester, és intézményünk igazgatója, Benkó Attila is meghívást kapott az eseményre. A bozontos üstökű, szomorú tekintetű vértanú – ahogy az ikon ábrázolja – a Faluház védőszentje is lesz ezután. A képet Zoran Zivic pópa végleges helyén is megáldotta. A liturgiához tartozó kalácsot és koljivot (főtt, darált búzából készült édességet) is megszentelte, melyet a táncegyüttes tagjai közösen készítettek. A különleges, tradicionális édességeket a résztvevők mind meg is kóstolhatták.

A rendezvény ebéddel folytatódott a Faluház nagytermében, ahol közel száz fő ünnepelte együtt zeneszó mellett, jó hangulatú beszélgetéssel a Rozmaring Szerb Táncegyüttes és a Kós Károly Művelődési ház új védelmezőjét, Szent Trifunt. Az ikont a Faluház látogatói is megtekinthetik az emeleti beugró falán, a büfé felett.