Újranyitás

Újranyitás

Eljött a fokozatos újranyitás ideje a közművelődési intézmények számára is. Nem ritka, hogy egész nap cseng a telefon a Kós Károly Művelődési Házban, hiszen sokan régóta várták, hogy eldördüljön a startpisztoly: záporoznak a kérdések megállíthatatlanul a szervezők felé. A munkatársak újult erővel vetették bele magukat a programok előkészítésébe. Benkó Attila intézményvezetővel beszélgetünk nyári tervekről és aktuális kihívásokról, miközben sátrakat állítanak fel az udvaron, serényen berregnek kölöttünk a fűnyírók és mozgásba lendülnek a gereblyék a „Faluház” udvarán.

  • Hogyan készültetek a nyitásra?
  • A zárás nehéz volt, de a fokozatos nyitás sem könnyű. Az első lépéseket tettük most meg, a változó rendeletet értelmeztük és állásfoglalásokat kértünk. Szakmai szervezetekkel, más intézményekkel egyeztetve teremtettük meg a megfelelő feltételeket. Ez most nekünk is új helyzet, alkalmazkodunk, tanulunk és próbálunk türelmesen viselkedni. A gyakorlati munka sem áll meg, hiszen felállítottuk a rendezvénysátrunkat a hátsó udvaron és a kertben is dolgozunk. A könyvtárba mintegy negyven könyvújdonságot rendeltünk, melyek telefonos bejelentkezés alapján, küszöbön történő átadással érhetők el.
  • A házban működő foglalkozások vezetőivel zavartalan az együttműködés? Milyen a hangulat az első alkalmakon?
  • A csoportvezetőkkel folyamatos a kapcsolattartás, ez így volt a zárás időtartama alatt is. Lehetőséget kaptak, hogy újrainduljanak a foglalkozások, saját döntésük, hogy elkezdik-e a tevékenységüket. A tapasztalat az, hogy többen még óvatosak és kivárnak, a hangulat így még kissé visszafogott. Több csoportunk – az Idősek Tornája, a Képzőművész kör, a Lustige Schwaben, az Alpenrose, a Lenvirág, a Rozmaring és a Zeneiskola – azonban már elindult. Mivel részleges nyitás történt, egyelőre szerényebb a látogatók száma, a nagy rendezvények még váratnak magukra. Örülünk, hogy valami elkezdődött és hogy megtehettük első lépéseinket a katarzis felé. Bizakodóak vagyunk, hogy további feloldásokra kerül sor, addig is minden energiánkkal az előkészületekre koncentrálunk.
  • Ezek szerint van, aki bizakodó és van, aki óvatos. Ettől függően minden bizonnyal kaptok hideget és meleget is.
  • A nyitás-oltás-beengedési szabályok kapcsán zajló fotelforradalmak a virtuális térben minket is elértek, és bár értetlenül állunk sokszor ez előtt, mégis együtt kell élnünk a jelenséggel. Az újranyitás kommunikálása és egyéb híreink mentén a közösségi oldalunkon olyan méltatlan hozzászólásokat olvastunk, amire az elmúlt tíz évben nem volt példa. Elfogadhatatlan, hogy egy közművelődéssel foglalkozó intézmény online felületén ezek a kommentek megjelenhetnek. Az építő jellegű véleményeket, ötleteket természetesen továbbra is szívesen fogadjuk.
  • Sok budakalászi és környékbeli lakó várja a korábban megszokott változatos programokat, táborokat. Elárulod, hogyan készültök a nyárra?
  • Megszámlálhatatlan értékes és színvonalas gyermek élménytáborra kerül sor idén is, lesz kaland-, mozgás-, kézműves-, varró-, szövő- és divattábor is. Nyáron a kertünket szeretnénk meghitt szabadtéri koncertekkel megtölteni. A Pedagógus napot és a Semmelweis napot is megtartjuk. A Nemzeti Összetartozás Napján megemlékeztünk a trianoni békediktátumról a Kárpátok őre szobornál. Határozott célunk, hogy júliusban a hagyományos Kalászi Vigasságokat megrendezzük, számításaink és a hírek szerint erre már lesz leheségünk. A Lélekbúvár, Örömzene, Hangfoglaló, RockHáz, Budakalászi Irodalmi Beszélgetések, Kós Pódium sorozatainkat is szeretnék folytatni. Szinte minden hétgén lakodalmakra kerül sor nálunk és elmaradt kiállításainkat is elkezdjük pótolni. A Mentáskert őstermelői piac is várja minden csütörtökön a vásárlókat.(A cikk megjelent a Budakalászi Hírmondó júniusi számában, írta: Szabady Szintia)