Zeneiskolásaink sikere a Magyar Klasszikus Zene Napján

Zeneiskolásaink sikere a Magyar Klasszikus Zene Napján

A Kalász Alapfokú Művészeti Iskola online koncerttel járult hozzá idén tavasszal “A Magyar Klasszikus Zene Napja”          elnevezésű programsorozathoz a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok szervezésében. A Kocsis Zoltán születésnapján, május 30-án elindított kezdeményezésben részt vett az ország számos együttese és oktatási intézménye. A program iránt rendkívüli érdeklődés mutatkozott, a több napon át tartó eseményt és a gálát az online térben több mint tízezren tekintették meg. Az ünneplést szívbéli tisztelgésként élhették meg a résztvevők az öt éve elhunyt Kocsis Zoltán életműve előtt.

Országszerte 16 zenekar, 20 zeneiskola, valamint Finnországból a Finn Kodály Társaság, és a Kelet-Helsinki Zeneiskola is csatlakozott a programhoz.
A szervezők bíznak benne, hogy az első év után jövőre tovább tágítható a résztvevők köre és újabb zeneiskolák, együttesek, zenekarok vesznek részt – nem csak hazánkból, hanem mind többen a nagyvilágból is.

A felkérésre a Kalász Alapfokú Művészeti Iskola zenepedagógusai készítették fel a növendékeket. A fellépők kiválasztása során a fő szempont az volt, hogy mely növendékeknek volt a jelentkezés időpontjában olyan készültségi szintű, magyar szerző által komponált darabja, ami várhatóan méltó módon képviselhette az iskolát a nívós, országos rendezvényen. Így esett az alábbi fiatal, tehetséges zenészekre a választás.

Csapó Liza és Kisvölcsey Márton előképző osztályosok, tavaly kezdtek zongorázni, és a mindkét tanévet érintő online oktatás révén még csak igen kevés tapasztalattal rendelkeznek fellépések terén, de lelkesen felkészültek, így bekerülhettek a koncert műsorába. A nagyok, Drucza Dávid János és Hegyi B. András 6. osztályos, Szilágyi Zsófia 8. osztályos és Somlói Kinga 10. osztályos növendékek már igen tapasztaltak, országos versenyek győztesei szólóban és kamarában, így számukra természetes volt, hogy részt vegyenek egy ilyen eseményen.

Kupán Ákos második éve csellózik, ennek nagy részében online oktatás nehézségeivel küzdve. Ennek ellenére tehetsége és szorgalma révén rendkívül sok darabot tanult meg magas színvonalon és tapasztalt előadókat megszégyenítő magabiztossággal állta a felvételkészítés idegfeszítő kihívását. Dikken Lydiát 3 éve Hollandiából való hazaköltözésekor már a csellójáték alapismeretével és a zene mély szeretetével ismertük meg. Korát meghazudtoló muzikalitása és zenei kifejezőkészsége, igényessége és szorgalma miatt a fiatalabb növendékek példaként tekintenek rá.

Ezek a növendékek igazgatói engedéllyel a többi diákhoz képest három héttel hamarabb bejárhattak élő konzultációra, így ezzel is segítették őket a felkészülésben. A zongoristák felkészítője H. Kürtösi Mónika, a csellistáké Hidasi Orsolya és Lovas Bettina voltak. Fenyves Krisztián fiatal zongoraművész Lovas László kollégánk egykori esztergomi tanítványa, aki elfogadta meghívásunkat és igényes műsorával gazdagította a repertoárt.

 

 

 

 

 

Gratulálunk zeneiskolásainknak és felkészítő tanáraiknak az egyedülálló sikerhez!