Irodalmi Estek

Irodalmi Estek

Programsorozatunkat 2014. januárjában indítottuk el a Szépírók Társaságával közös szervezésben. Azóta a magyar irodalmi élet számos jeles szereplője fordult meg nálunk. Vendégeink voltak:

Vámos Miklós, Ménes Attila, Czapáry Veronika, Kukorelly Endre, Keresztury Tibor, Karafiáth Orsolya, Grecsó Krisztián, Sándor Iván, Tompa Andrea, Györe Balázs, Varró Dániel, Kerékgyártó István, Lackfi János, Barczikay Lilla.

Tematikus beszélgetéseket is szerveztünk. Elsőként Bohumil Hrabal életművének hazai hatásait járhattuk körbe, majd azt, hogy az I. világháború milyen nyomot hagyott a magyar szépirodalomban. Témáink közt szerepelt továbbá Bartók Béla életművének kapcsolata más művészeti ágakhoz, az irodalomhoz, táncművészethez, animációhoz.

Habár a programsorozat a nevében hordozza, nem csak szigorúan vett irodalmi beszélgetéseket szervezünk. Már az első évad végén megjelent a programban a zene: Keresztury Tibor Vígh Mihállyal adott irodalmi-zenés estet. Azóta több alkalommal szerepelt az irodalom mellett a zene, a tánc, a színpadi előadóművészet, az alábbi művészek közreműködésével:

Kerékgyártó István – László Attila gitárművész;

Lackfi János – Sajtkukacz duó (megzenésítette Lackfi-versek);

Grecsó Krisztián – Grecsó Zoltán táncművész, Kertész Endre csellóművész;

Bohumil Hrabal-est – Bánsági Ildikó színművésznő;

Györe Balázs – Györe Bora (ének) és Pálos Máté (gitár);

Bartók Béla-emlékest – Kéri Gábor és Eichinger Tibor kortárs gitárduó, Hlavacsek Tibor zongoraművész, M. Tóth Géza Animációs filmrendező, Agócs Gergely népzenész és népzenekutató, Kővágó Zsuzsa tánckutató;

Barczikay Lilla – Walrus in the Sunshine zenekar.

A Budakalászi irodalmi beszélgetések programjának összeállításakor arra törekedünk, hogy a közönség minél gyakrabban találkozhasson olyan produkciókkal, amelyekben az irodalom a zenével, a tánccal, a képző- és iparművészettel, a színművészettel, a mozgóképpel (számítógépes grafika, animáció, videóművészet stb.), az akcióművészettel, a fotóművészettel együtt gyakorol hatást a közönségre. További érv az irodalom és más művészeti ágak társítása mellett, hogy egymás hatását felerősíthetik, az irodalmi művet, a leírt és kimondott szó hatását növelhetik, gazdagíthatják a vele együtt megszólaló zene, a mozgókép, a festmény, a színészi alakítás, a táncművész mozdulatai.

Ősztől újra induló konkrét programjainkért kérjük kövesse nyomon eseménynaptárunkat!

Tájékoztató az újranyitásról

A 194/2021. Korm.rendelet (IV. 26.) alapján a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár soron következő rendelkezésig – a rendeletben leírtakat figyelembe véve – az intézménybe történő belépést bizonyos feltételekhez köti. Intézményünknek ellenőrzési kötelezettséget is előír a rendelet, melynek betartását ellenőrzik, és a hiányosságokat szankcionálják, ezért a szabályok betartása minden látogatónk számára kötelező, ebben számítunk megértésükre és együttműködésükre.

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár 2021. május 10-én újra megnyit.
A csoportfoglalkozások, szakkörök a csoportvezetőkkel egyeztetve újra indulnak.
A Zeneiskola próbái újra megtarthatóak intézményünkben.
2021. május 10. napjától a rendelkezések hatályban állásáig intézményünk zárt térben és szabadtéren egyaránt csak jeggyel, regisztrációs jeggyel és beléptetéssel szervez bármilyen kulturális alkalmat. Emellett a jogszabályban előírt, megfelelő védelmi intézkedések betartásával.

A 23/2011. sz. jogszabály szerinti zenés, táncos rendezvény intézményünkben nem tartható. A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.
Az intézménybe csak védett személyek és az általuk kísért kiskorú gyermekek léphetnek be. Ezt belépésükkor védettségi igazolványuk és valamely személyi okmányuk felmutatásával kell igazolniuk. Amennyiben a belépni szándékozó ezt nem teszi meg, nem léphet be, ha mégis belép, a beléptető személy köteles a rendőrséget értesíteni.
Kiskorúak esetében kísérő lehet a védettségi igazolvánnyal rendelkező pedagógus, szakkörvezető, csoportvezető.
 

Együttműködésüket megköszönve, várjuk Önöket szeretettel!

Benkó Attila

intézményvezető